Isnin, 14 Mac 2011

JOM BERNIAGA DI KEDAI ONLINE !

Anda mempunyai impian untuk membuka sebuah perniagaan ? Atau anda sememangnya sudah mempunyai perniagaan, namun ingin mengembangkan lagi keupayaan perniagaan anda hingga ke persada online? Ini ada satu ruang dan peluang yang mungkin mampu membantu impian anda menjadi kenyataan .

Kepada anda yang berhasrat untuk membuka sebuah perniagaan, namun tidak mempunyai cukup pengetahuan dan pengalaman, bahkan juga tidak mempunyai modal yang besar, saya menyarankan anda memulakan perniagaan anda secara online, atau perniagaan internet. Ini kerana dengan berniaga atau membuat jualan online, anda tidak memerlukan modal yang begitu besar. Sejumlah RM500.00 sudah amat mencukupi, malah jika lebih rendah dari jumlah tersebut pun anda masih boleh memulakan langkah pertama. Bahkan juga, jika anda tahu caranya, anda juga sebenarnya boleh berniaga di internet tanpa memerlukan sebarang modal pun. Tapi harap maklum ya ! Bahawa kenyataan saya ini adalah bermaksud jika sekiranya anda sudah pun memiliki laptop dan talian internet anda sendiri.

Saya tidak akan membicarakan lanjut bagaiman anda boleh berniaga di internet tanpa sebarang modal ini, melainkan mengenai satu perkara sahaja pada hari ini, iaitu mengenai laman web. Hal-hal lain seperti bagaimana cara mendapatkan produk dan sebagainya, bolehlah anda ikhtiarkan sendiri dari sumber lain, atau insyaAllah, akan saya bicarakan di masa mendatang jika sekiranya ada kesempatan.

Laman web adalah merupakan elemen penting jika anda ingin berniaga di internet. Ada banyak pilihan bentuk laman web untuk anda menjual barang seperti blog, forum, Facebook dan sebagainya. Laman-laman web yang disebutkan tadi boleh disertai secara percuma sahaja kerana terdapat pehak tertentu yang telahpun menyediakan tapak dan pasarannya sekali. Namun jika anda serius untuk berniaga di internet, sementelahan pula barang yang ingin anda jual itu berbentuk fizikal, serta mempunyai bentuk dan jenama yang pelbagai, maka laman web yang dirasakan sangat bersesuaian untuk tujuan itu ialah laman web yang menyediakan kemudahan system 'Shopping Cart'.

Sistem 'Shopping Cart' adalah merupakan salah satu sistem yang terdapat di dalam perniagaan internet atau sistem e-dagang. Ianya juga turut dikenali sebagai 'Online Store' atau pun 'Kedai Online' di dalam Bahasa Melayunya. Analogi mudahnya sistem ini ialah seumpama anda berada di sebuah pasar mini atau pasaraya nyata. Anda berlegar di dalam kedai atau pasaraya itu sambil menolak sebuah troli. Apabila bertemu dengan produk yang anda berkenan, dan anda akan mengambilnya dan memasukkan ke dalam troli atau bakul yang anda bawa. Begitulah seterusnya sehinggalah apa yang anda cari sudah memadai., maka anda pun membawa barang-barang itu ke kaunter pembayaran. Di kedai online, anda tidak perlu berlegar-legar atau merayau-rayau sambil menolak troli. Apa yang perlu anda lakukan hanyalah melayari kedai online tersebut di hadapan laptop, sambil ditemani secawan minuman panas atau sejuk. Apabila bertemu dengan produk pilihan, anda hanya perlu mengklik pada butang yang telah ditentukan, dan 'barang' tersebut akan masuk ke dalam 'troli maya' anda. Setelah berpuas hati dengan apa yang anda pilih, anda hanya perlu klik pada butang 'Check Out' untuk ke 'Kaunter Pembayaran'. Mudah bukan ? Tidak perlu bersesak di jalan raya, beratur di kaunter, menghauskan tayar kereta, menanggung kos petrol, atau pun terpaksa berebut-rebut dengan manusia lain untuk mendapatkan kenderaan awam.

Ada banyak pilihan dan jenama perisian untuk sistem Shopping Cart ini di luar sana. Anda boleh membinanya sendiri, atau pun mengupah orang lain untuk melakukannya. Namun hari ini saya lebih cenderung untuk memperkenalkan kepada sistem Shopping Cart yang disediakan oleh pehak Lot.my.

Apa itu LOT.MY ?


Lot.my adalah merupakan sebuah laman web yang menyediakan kemudahan 'Shopping Cart' dan Hosting sekaligus. Laman web yang telah mula beroperasi secara online sejak Januari, 2010 ini, telah dibangunkan oleh Aidan Technologies Sdn. Bhd. Ada beberapa sebab saya menyarankan anda menggunakan sistem ini. Sebab pertama ialah kerana pehak Lot.my memberikan pilihan kepada anda; sama ada membuka akaun secara percuma, atau pun memilih akaun Premium, keahlian berbayar. Saya telah menulis mengenai perniagaan internet tanpa modal di awal penulis ini tadi. Maka saya lebih menjurus untuk mengutamakan pilihan percuma untuk penulisan ini. Namun, jika anda mampu memulakan perniagaan dengan modal yang selesa, maka tiada halangan untuk anda membuka akau Premium. Namun anda tidak perlu khuatir. Anda juga sebenarnya masih boleh menaiktarafkan akaun anda dari status percuma kepada Premium jika perniagaan anda sudah berkembang dengan baik nanti.


Sebab kedua saya menyarankan Lot.My ialah keranan sistemnya yang sangat mudah untuk dikendalikan. Jika anda mempelajari atau mengkajinya secara serius, selewat-lewatnya dalam tempoh satu hari sahaja anda sudah boleh mengendalikan ke semua fungsi-fungsi yang telah disediakan oleh Lot.my. Jika anda masih kurang faham, usah risau, kerana boleh membuat pertanyaan terus melalui emel, atau melalui ruangan forum di Facebook. Ini adalah lagi satu kelebihan jika anda berurusan dengan Lot.my. Anda boleh membuat pilihan sama ada mahu menggunakan Bahasa Melayu, atau pun Bahasa Inggeris apabila berhubung dengan meja bantuan Lot.my. Ini kerana Lot.my dibangunkan oleh anak tempatan Malaysia. Oleh itu jika anda mempunyai sebarang masalah atau kemusykilan, anda boleh memohon bantuan dari pehak Lot.my dengan bahasa yang mudah anda fahami.

Segala ciri-ciri yang ada pada jenama software untuk sistem Shopping Cart hampir terkandung di dalam Lot.my. Anda juga tidak perlu mencari penyedia hosting untuk kedai online anda, kerana dengan menggunakan khidmat Lot.my, anda seolah-loh membeli pakej 'semua dalam satu'. Antara ciri-ciri menarik yang ingin saya utarakan di sini ialah kita boleh menatacarakan 'kos penghantaran'. Jika anda mempunyai pelbagai produk yang berbilang saiz dan berat, tentunya akan memeningkan kepala untuk menentukan kos penghantarannya. Selain itu, kita juga mempunyai kadar bayaran pos yang berbeza di antara wilayah Semenanjung dan Borneo. Dengan membuat setting di 'weight based shipping', anda boleh menetapkan kadar kos penghantaran walau berapa pun beratnya. Selain itu, anda juga masih boleh meletakkan kos penghantaran secara 'flat rates', atau pun 'per item'. Terpulanglah kepada kehendak anda sendiri. Cukuplah sekadar itu, satu contoh kemudahan kedai online yang boleh anda manfaatkan. Yang selainnya itu, anda boleh menjelajahnya secara kendiri di Lot.my.

Kedai online Lot.my tidak sekadar membenarkan anda menjual produk fizikal semata. Anda juga boleh menjual produk-produk yang bersifat digital. Menariknya di sini, anda tidak perlu menggunakan hosting lain untuk meletakkan produk digital tersebut. Pehak Lot.my turut menyediakan ruang untuk anda menguploadkan produk-produk digital anda itu. Dan pelanggan boleh terus sahaja memuatturun produk tersebut melalui ruangan download di akaun mereka sebaik sahaja anda menetapkan urusniaga anda dengan pelanggan anda itu pada status 'Completed'. Begitu mudah bukan ? Berapa banyak pun produk digital yang anda ada, anda boleh menyenaraikannya di kedai online ini

Anda mungkin tertanya-tanya kenapa atau bagaimana saya boleh menulis semua ini dengan rasa begitu yakin sekali ? Jawapan kepada pertanyaan itu ialah, saya juga adalah pengguna kedai online Lot.my ini. Saya bukanlah seorang pengulas atau penganalisa profesional. Apa yang saya tulis bukanlah sekadar pengalaman memandu uji sistem ini di ruangan Demo. Apa yang saya kongsikan di sini adalah pengalaman peribadi menggunakan kedai online Lot.my sepanjang hampir setahun yang lalu. Jika anda mengikuti perkembangan blog ini, anda mungkin sudah pun membaca pos yang berkenaan dengan pembukaan kedai online kami (KEDAISIBERNEKA) di Lot.my.Dengan Lot.my, anda tidak perlu lagi memikirkan soal pembinaan website. Sama ada dari sudut kewangan mahu pun pengetahuan teknikalnya. "Create your store in 5 minutes", begitulah kata-kata yang boleh anda baca di laman web Lot.my. Ya! Memang semudah itu. Apa yang perlu anda fikirkan kini ialah bagaimana mendapatkan produk-produk yang mempunyai permintaan baik dan luar biasa. Jika sudah ada, bererti anda sudah pun menghampiri langkah untuk bergelar Usahawan Internet. Keahlian Percuma di Lot.my sudah pastinya tidak menawarkan ruang dan kepelbagaian kemudahan seperti Keahlian Premium. Namun sekurang-kurangnya, ianya adalah langkah pertama anda untuk seribu langkah seterusnya...

JOM BERNIAGA DI INTERNET BERSAMA LOT.MY !


Tiada ulasan: