Rabu, 20 Mei 2009

FORUM : MEDAN PEMASARAN BERKESAN !

Saya amat pasti bahawa ramai di kalangan pengguna internet, terutamanya di kalangan yang muda-muda, telah amat biasa berforum. Di laman forum, kita boleh merehatkan minda dengan ‘bersembang’ dengan ahli-ahli yang lain, menambah ilmu dengan bertukar pandangan, dan juga menambah kenalan baru.

Namun, bukan sekadar itu sahaja. Tahukah anda, selain dari tujuan-tujuan seperti yang tersenarai di atas, forum juga boleh dijadikan ruang dan peluang untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan anda ? Bagi yang telah biasa dengan pemasaran internet ini, anda pastinya sudah pun maklum. Namun tidak juga semua yang menggunakan forum sebagai lapangan pengiklanan mereka itu berjaya menjual produk mereka dengan jayanya.

Menggunakan forum sebagai kaedah pemasaran memerlukan adab, method dan strategi tertentu bagi menjadikannya lebih berkesan. Barangkali, kemahiran inilah yang kurang dimiliki oleh IM yang berstatus newbie ini.

Maka kerana itulah, terlahirlah sebuah ebook yang mampu memandu anda memanipulasikan forum internet sebagai wadah untuk melakukan promosi yang cemerlang. Ebook ini berjudul ‘Kuasa Forum’, yang telah disusun oleh saudara Mohd Zulfadli. Saudara Zulfadli atau dikenali juga sebagai Smartzul ini telah berpengalaman lebih dari tiga tahun, didalam menggunakan forum sebagai platform promosi kepada perniagaan.

Menurut Zul, asas utama kepada kejayaan pemasaran di forum hanyalah satu, iaitu ‘kredibiliti’! Menurut Kamus Dewan terbitan DBP, kedibiliti membawa maksud ‘keboleh percayaan’. Ya! Anda perlu melahirkan rasa kebolehpercayaan di kalangan orangramai (khususnya ahli-ahli forum) terlebih dahulu terhadap kemampuan diri anda bagi meningkatkan keyakinan mereka terhadap anda. Ini bermakna anda perlu mempromosikan diri anda dahulu sebelum mempromosikan produk anda. Proses ini dinamakan ‘membina kredibiliti’. Tentu anda merasakan ianya adalah sesuatu yang sukar bukan ?

Namun menurut Zul, proses tersebut tidaklah seperit mana. Malahan ianya boleh dicapai di dalam tempoh yang tidak sampai sebulan pun. Tetapi, ianya kenalah dibuat dengan kaedah yang betul. Ada banyak cara untuk membina kredibiliti anda di forum. Semuanya ada dinyatakan di dalam Kuasa Forum’.

Kredibiliti adalah satu hal. Promosi adalah satu hal yang lain pula. Jika anda sudah mempunyai kredibiliti di sesebuah forum, langkah untuk melakukan promosi akan menjadi semakin mudah. Namun promosi juga memerlukan strateginya yang tersendiri pula. Sekali lagi Smartzul mengkongsikan formula, rahsia dan pengalaman beliau lewat ebook ini.

Turut dibicarakan di dalam ebook ini ialah bagaimana melakukan Join Venture (JV) dengan ahli-ahli forum yang lain bagi menambahimpakkan lagi pemasaran anda. Ebook Kuasa Forum ini juga akan membimbing anda secara langkah demi langkah bagaimana untuk mendapatkan dan mempengaruhi bakal rakan kerjasama niaga anda ini.

Tiada ulasan: